Ten przepis jest w domu Mamy kilkanaście lat. Nie ma Bożego Narodzenia bez tego ciasta :)
A ciasto jest bardzo tanie i stosunkowo szybkie w wykonaniu, nie wymaga długiego leżakowania i jest pyszne przez kilka dni...
1 kg mąki
1,5 szkl. cukru
20 dkg margaryny
2 całe jaja
2 łyżki miodu
3 łyżeczki sody
1 szkl. gorącej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia karmelu -
0,5 szkl. cukru wsypujemy do wysokiego garnuszka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia produktu (im dłużej palimy cukier, tym ciemniejszy będzie piernik); następnie do karmelu dosypujemy pozostały cukier i wlewamy szklankę gorącej wody (uwaga na gorącą parę!) - wszystko mieszamy i rozgotowujemy na jednolity płyn.
To co najtrudniejsze już za nami :)
Teraz -
mąkę wysypujemy na stolnicę, część zaparzamy gorącym karmelem, czekamy chwilę aż wystygnie,
w tym czasie - rozpuszczamy margarynę z miodem i odstawiamy do przestygnięcia.
Łączymy składniki:
do mąki dokładamy jaja, szczyptę soli, sodę (można ją rozpuścić w 3 łyżeczkach wody) - zagniatamy ciasto, na koniec dolewamy margarynę.
Gotowe!
Ciasto dzielimy na części - Mama do swojego piernika piecze 4 warstwy; każdą 15 min. w temperaturze 180 stopni;
ale z tego ciasta wychodzą też pyszne ciasteczka i inne różności i... tylko od nas zależy, czym ciasto zostanie przełożone i jak podane :)
blat piernikowy
krem budyniowy
blat piernikowy
powidła śliwkowe
blat piernikowy
krem budyniowy
blat piernikowy
polewa czekoladowa
Smacznego :)
rzeczywiście wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń8-9 cm wysokości... nie da się nie zauważyć :)
Usuń