niedziela, 26 kwietnia 2015

Z hitami



Czas rodzinnych uroczystości w rodzinie Mamy trwa nadal.
Były urodziny, teraz pora na imieniny.
A skoro rodzinne święto, to musi też być ciasto domowego wypieku.




Tym razem Mama przygotowała ciasto przekładane ciaseczkami hit, które zawierają kruchy herbatnik i pyszną czekoladę.
Całość jest prosta do przygotowania, niemniej zajmuje nieco czasu.

Przepis Mamy:

Ciasto biszkoptowe -
5 jaj,
1 szk. cukru,
1 szk. mąki,
1/3 szk. oliwy,
3 łyżki gorącej wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżeczki kakao;






W czasie pieczenia biszkoptu ( około 40 min.) ugotować budyń, by potem połączyć go z margaryną i przygotować krem


oraz rozpuścić galaretkę i ostudzić ją.




Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki ciasta -



- biszkopt przeciąć na połowę;












- posmarować kremem budyniowym jeden blat ciasta;

- wyłożyć ciastka;









- wylać na całość galaretkę, zaczekać do jej stężenia;

- drugi blat biszkoptu posmarować pozostałą częścią kremu; delikatnie odwrócić i położyć na galaretkę;

- w celu urozmaicenia smaków biszkopt może zostać delikatnie nasączony, np. ponczem z rumem.









Jeszcze tylko ozdobienie ciasta -

polewa czekoladowa, wiórki migdałowe,skórka pomarańczowa.




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz