NA BLOGU I W PINACH
niedziela, 26 kwietnia 2015
Z hitami
Czas rodzinnych uroczystości w rodzinie Mamy trwa nadal.
Były urodziny, teraz pora na imieniny.
A skoro rodzinne święto, to musi też być ciasto domowego wypieku.
Tym razem Mama przygotowała ciasto przekładane ciaseczkami hit, które zawierają kruchy herbatnik i pyszną czekoladę.
Całość jest prosta do przygotowania, niemniej zajmuje nieco czasu.
Przepis Mamy:
Ciasto biszkoptowe -
5 jaj,
1 szk. cukru,
1 szk. mąki,
1/3 szk. oliwy,
3 łyżki gorącej wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżeczki kakao;
W czasie pieczenia biszkoptu ( około 40 min.) ugotować budyń, by potem połączyć go z margaryną i przygotować krem
oraz rozpuścić galaretkę i ostudzić ją.
Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki ciasta -
- biszkopt przeciąć na połowę;
- posmarować kremem budyniowym jeden blat ciasta;
- wyłożyć ciastka;
- wylać na całość galaretkę, zaczekać do jej stężenia;
- drugi blat biszkoptu posmarować pozostałą częścią kremu; delikatnie odwrócić i położyć na galaretkę;
- w celu urozmaicenia smaków biszkopt może zostać delikatnie nasączony, np. ponczem z rumem.
Jeszcze tylko ozdobienie ciasta -
polewa czekoladowa, wiórki migdałowe,skórka pomarańczowa.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz