niedziela, 24 maja 2015

Jeszcze inaczej




Mama nadal eksperymentuje, tworząc swoje przepisy na pieczywo.



Na tę niedzielę upiekła nie tylko chleb, ale też bułki kukurydziano - gryczane.

Wykonała je z następujących składników:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
3/4 szklanki mąki gryczanej,
2 szklanki mąki pszennej,
1 opakowanie suchych drożdży,
3 łyżki oliwy,
1 jajko,
1 łyżka soli,
1/2 łyżki cukru,
3 łyżki siemienia złocistego,
3 łyżki amarantusa ekspandowanego,
3 łyżki nasion chia,
1 szklanka wody.

Wszystkie składniki zostały ze sobą połączone, a ciasto odstawione do wyrośnięcia.
Potem wystarczyło uformować bułki i włożyć je na 45 min. do piekarnika w temperaturę 180 stopni.


Wynik eksperymentu -szybkie w wykonaniu,  ładny kolor i zapach, jednolita struktura, nie czuć drożdży, smakują z samym masłem, a co najważniejsze bułki zjadły dzieci (choć nie zawsze jest tak, że to co smakuje Mamie również smakuje jej pociechom).

Polecam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz