czwartek, 14 maja 2015

Pszennie


Powszechnie wiadomo, że białe pieczywo nie jest bardzo zdrowe, wiadomo, że użycie drożdży jest znacznie prostsze niż przygotowanie zakwasu, ale raz na jakiś czas warto zmienić smaki i … upiec pszenne bułeczki na drożdżach.

Tak też zrobiła Mama.

Przygotowała ciasto z następujących składników:
3 szkl. mąki pszennej,
czubata łyżeczka soli,
płaska łyżeczka cukru,
saszetka suchych drożdży,
3 łyżki oliwy,
1 jajko,
1,5 szkl. wody,
łyżeczka posiekanych świeżych ziół.

Wszystkie składniki zostały połączone a ciasto dokładnie wyrobione i odstawione do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło swą objętość, Mama uformowała z niego bułki o różnych kształtach, delikatnie posmarowała je rozbełtanym jajkiem i ponownie zostawiła do podrośnięcia.
Potem wystarczyło wstawić bułeczki do piekarnika na około 40 minut, a następnie odczekać choć kilkanaście chwil, by móc zachwycać się smakiem. 


Uwagę zwracają świeże zioła, które przypominają o włoskich smakach...
Bułeczki są smaczne również na drugi dzień.  

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) I takie ładne te Twoje wypieki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowo. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń