Powszechnie
wiadomo, że białe pieczywo nie jest bardzo zdrowe, wiadomo, że
użycie drożdży jest znacznie prostsze niż przygotowanie zakwasu,
ale raz na jakiś czas warto zmienić smaki i … upiec pszenne
bułeczki na drożdżach.
Tak
też zrobiła Mama.
Przygotowała
ciasto z następujących składników:
3
szkl. mąki pszennej,
czubata
łyżeczka soli,
płaska
łyżeczka cukru,
saszetka
suchych drożdży,
3
łyżki oliwy,
1
jajko,
1,5
szkl. wody,
łyżeczka
posiekanych świeżych ziół.
Wszystkie
składniki zostały połączone a ciasto dokładnie wyrobione i
odstawione do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło swą objętość,
Mama uformowała z niego bułki o różnych kształtach, delikatnie
posmarowała je rozbełtanym jajkiem i ponownie zostawiła do
podrośnięcia.
Potem
wystarczyło wstawić bułeczki do piekarnika na około 40 minut, a
następnie odczekać choć kilkanaście chwil, by móc zachwycać się
smakiem.
Uwagę zwracają świeże zioła, które przypominają o
włoskich smakach...
Bułeczki
są smaczne również na drugi dzień.
Świetny pomysł :) I takie ładne te Twoje wypieki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń