sobota, 16 maja 2015

Dla Pięknej


Za Mamą i jej Rodziną dwa nieco stresujące tygodnie, za Piękną siedem egzaminów – najważniejsze, że dotychczasowe wyniki są wysokie i wszystkim cieszą się buźki :)


Aby uprzyjemnić sobotni czas, by czuć było radosną atmosferę, Mama dla swej Córci upiekła wyjątkowy serniczek bez grama sera.



Przyrządziła go w następujący sposób:
najpierw przygotowała kilka naczyń, bo wtedy praca przebiega dużo szybciej (choć potem jest troszkę więcej sprzątania) -

do największej miseczki włożyła dwa duże jogurty typu greckiego,
do drugiego naczynia trafiły białka z 4 jajek,
do trzeciego garnuszka 4 żółtka,
do kolejnego 0,5 litra śmietany 30%;

A potem przeszła pora na ubijanie:
białek z połową szklanki cukru - na sztywną masę,
żółtek z drugą połową szklanki cukru,
śmietany;

Teraz wystarczyło:
do jogurtów dosypać proszek trzech śmietankowych budyniów oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i po kolei dokładać zawartość z poszczególnych naczyń: masę z żółtek, śmietanę, masę z białkami.

Przygotowanie foremki:
spód wyłożyć dobrej jakości herbatnikami zbożowymi;
na ciastkach położyć pokrojone brzoskwinie (mogą być z puszki);
całość posypać posiekanymi listkami lippii;
do tak przygotowanej foremki przelać masę „sernika” -


i włożyć do piekarnika na około jedną godzinę w temperaturę 180 stopni.

Po przestudzeniu ciasta można posypać je cukrem pudrem.


Serniczek bez sera smakuje wyśmienicie i kto nie wie o jogurtach, z pewnością się nie domyśli, z jakich składników jest ciasto.



Smacznego:)

P.S. O lippii – słodkie azteckie ziele - to niskokaloryczna słodka roślina. W postaci świeżej lub suszonej jej liście wykorzystywane są głównie jako naturalny cukier – do deserów i herbat. Można je także użyć do np. sałatek owocowych. Jest to idealny słodzik dla cukrzyków i dla tych, którzy zmagają się z odchudzaniem.

Roślina wykorzystywana przez Azteków do słodzenia potraw ale także stosowana na kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, astmę i kolkę. Lippia wytwarza związek chemiczny nazywany hernandulyną, która jest 1000 razy słodsza od sacharozy (a 3 razy słodsza od popularniejszej stewii).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz