Za
Mamą i jej Rodziną dwa nieco stresujące tygodnie, za Piękną
siedem egzaminów – najważniejsze, że dotychczasowe wyniki są
wysokie i wszystkim cieszą się buźki :)
Aby
uprzyjemnić sobotni czas, by czuć było radosną atmosferę, Mama
dla swej Córci upiekła wyjątkowy serniczek bez grama sera.
Przyrządziła
go w następujący sposób:
najpierw
przygotowała kilka naczyń, bo wtedy praca przebiega dużo szybciej
(choć potem jest troszkę więcej sprzątania) -
do
największej miseczki włożyła dwa duże jogurty typu greckiego,
do
drugiego naczynia trafiły białka z 4 jajek,
do
trzeciego garnuszka 4 żółtka,
do
kolejnego 0,5 litra śmietany 30%;
A
potem przeszła pora na ubijanie:
białek
z połową szklanki cukru - na sztywną masę,
żółtek
z drugą połową szklanki cukru,
śmietany;
Teraz
wystarczyło:
do
jogurtów dosypać proszek trzech śmietankowych budyniów oraz
łyżeczkę proszku do pieczenia i po kolei dokładać zawartość z
poszczególnych naczyń: masę z żółtek, śmietanę, masę z
białkami.
Przygotowanie
foremki:
spód
wyłożyć dobrej jakości herbatnikami zbożowymi;
na
ciastkach położyć pokrojone brzoskwinie (mogą być z puszki);
całość
posypać posiekanymi listkami lippii;
do tak
przygotowanej foremki przelać masę „sernika” -
i
włożyć do piekarnika na około jedną godzinę w temperaturę 180
stopni.
Po
przestudzeniu ciasta można posypać je cukrem pudrem.
Serniczek
bez sera smakuje wyśmienicie i kto nie wie o jogurtach, z pewnością
się nie domyśli, z jakich składników jest ciasto.
Smacznego:)
P.S. O
lippii –
słodkie azteckie ziele - to
niskokaloryczna słodka roślina. W postaci świeżej lub suszonej
jej liście wykorzystywane są głównie jako naturalny cukier – do
deserów i herbat. Można je także użyć do np. sałatek owocowych.
Jest to idealny słodzik dla cukrzyków i dla tych, którzy zmagają
się z odchudzaniem.
Roślina
wykorzystywana przez Azteków do słodzenia potraw ale także
stosowana na kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, astmę i
kolkę. Lippia wytwarza związek chemiczny nazywany hernandulyną,
która jest 1000 razy słodsza od sacharozy (a 3 razy słodsza od
popularniejszej stewii).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz