niedziela, 17 maja 2015

W kulki



Przepis na czekoladowe trufle jest w kuchni Mamy od bardzo wielu lat. Są okresy, że przygotowuje je częściej, ale są też takie czasy, gdy o truflach się nieco zapomina.

Podstawowy przepis jest następujący:
w garnuszku rozpuścić 1/2 kostki margaryny,
połączyć z 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki cukru – zagotować,
dodać 3 szklanki płatków owsianych, 2 łyżeczki kakao.
Po schłodzeniu masy należy uformować kuleczki i jeszcze na jakiś czas włożyć je do lodówki.


W ostatnim czasie przepis ten został przez Mamę zmodyfikowany.
Ponieważ od kilku lat Mama znacznie ograniczyła spożywanie cukru, teraz smak słodki odczuwa nawet przy nieznacznej ilości tego produktu – pół szklanki cukru w takiej przekąsce to nie dla niej.

Dlatego powstał przepis:
w garnuszku rozpuścić 1/2 kostki margaryny,
połączyć z 1/2 szklanki mleka i jedną łyżką miodu – zagotować,
dodać 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ziaren amarantusa, które wcześniej zostały ugotowane (zob. tutaj), 3 łyżeczki kakao (większa ilość kakao dodaje goryczy).
Jeśli ktoś lubi smak siemienia, można dołożyć również 2-3 łyżeczki zmielonych nasion.
Po schłodzeniu masy należy uformować kuleczki, obsypać je wiórkami kokosowymi i jeszcze na jakiś czas włożyć je do lodówki.

Przekąska, choć jest raczej gorzka niż słodka, jest bardzo pożywna, 2-3 kuleczki zaspokajają głód i co ważne są dobrze przyswajane przez organizm.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz