Przepis
na czekoladowe trufle jest w kuchni Mamy od bardzo wielu lat. Są
okresy, że przygotowuje je częściej, ale są też takie czasy, gdy
o truflach się nieco zapomina.
Podstawowy
przepis jest następujący:
w
garnuszku rozpuścić 1/2 kostki margaryny,
połączyć
z 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki cukru – zagotować,
dodać
3 szklanki płatków owsianych, 2 łyżeczki kakao.
Po
schłodzeniu masy należy uformować kuleczki i jeszcze na jakiś
czas włożyć je do lodówki.
W
ostatnim czasie przepis ten został przez Mamę zmodyfikowany.
Ponieważ
od kilku lat Mama znacznie ograniczyła spożywanie cukru, teraz smak
słodki odczuwa nawet przy nieznacznej ilości tego produktu – pół
szklanki cukru w takiej przekąsce to nie dla niej.
Dlatego
powstał przepis:
w
garnuszku rozpuścić 1/2 kostki margaryny,
połączyć
z 1/2 szklanki mleka i jedną łyżką miodu – zagotować,
dodać
2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ziaren amarantusa, które
wcześniej zostały ugotowane (zob. tutaj), 3 łyżeczki kakao (większa ilość
kakao dodaje goryczy).
Jeśli
ktoś lubi smak siemienia, można dołożyć również 2-3 łyżeczki
zmielonych nasion.
Po
schłodzeniu masy należy uformować kuleczki, obsypać je wiórkami
kokosowymi i jeszcze na jakiś czas włożyć je do lodówki.
Przekąska,
choć jest raczej gorzka niż słodka, jest bardzo pożywna, 2-3
kuleczki zaspokajają głód i co ważne są dobrze przyswajane przez
organizm.
Smacznego
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz