niedziela, 17 maja 2015

Z kokosem



O ile czekoladowe trufle pozostają na talerzyku przez dzień, a nawet dwa, o tyle kokosowe ciasteczka znikają w kilka godzin.


Przepis na tę przekąskę otrzymała Mama jakiś czas temu – najpierw dodawała do niej nieco mąki i spulchniacza, ale ostatnio przyrządza ją w następujący sposób:

2 średnie banany najpierw zostają pokrojone w plastry, a potem zblendowane,
do owoców dodaje się 1,5 szklanki kokosowych wiórków, 1/2 szklanki ziaren amarantusa (wcześniej ugotowanych zob.tutaj), 1 jajko – całość trzeba dokładnie wymieszać.
Dla wzmocnienia smaków warto dodać aromatu – kilka kropel soku z limonki i szczyptę cynamonu.
Potem wystarczy uformować ciasteczka (np. za pomocą szprycy do kremów) i na 20 minut wstawić do wcześniej nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.


Ciasteczka są wilgotne, mają ciekawą „fakturę” - ziarenka amarantusa i wiórki kokosa bardzo fajnie się komponują i oczywiście wyśmienicie smakują.

Danie niezwykle szybkie, zdrowe, dla każdego w Rodzinie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz