poniedziałek, 4 maja 2015

Z kruszonką



Zdarza się, że w czasie rozmów o polskiej kuchni, Mama słyszy:
Nie umiem upiec ciasta drożdżowego, Drożdżowiec - to dla mnie za trudne

- Jak to? przecież to ciasto zawsze się udaje - myśli Mama - wystarczy poświęcić trochę czasu, przygotować świeże i dobrej jakości produkty i... drożdżowiec jest :)



Podstawowy przepis Mamy na ciasto drożdżowe wygląda następująco:

Składniki:
3,5 szkl. mąki
1 jajo
2 żółtka
1 szkl. cukru
szczypta soli
1/2 szkl. mleka
5 dag drożdży
1/2 kostki masła
rodzynki
skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:
delikatnie podgrzać mleko, dodać do niego 2 łyżeczki cukru i drożdże - poczekać aż zaczną rosnąć;
do misy wsypać mąkę i sól;
w innym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajko z żółtkami i cukrem;
połączyć z mąką zaczyn drożdżowy i masę jajeczną - dokładnie wyrobić ciasto;
roztopić masło, lekko ostudzić i stopniowo dolewać do wyrabianego ciasta;
dodać bakalie;
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;

Kiedy ciasto podwoi swą objętość, należy przełożyć je do foremek i ponownie odczekać, by wyrosło. Wierzch ciasta warto pokryć maślaną kruszonką.
Potem wystarczy 45 minut w temp. 180 stopni C i drożdżowe gotowe ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz