Zdarza się, że w czasie rozmów o polskiej kuchni, Mama słyszy:
Nie umiem upiec ciasta drożdżowego, Drożdżowiec - to dla mnie za trudne.
- Jak to? przecież to ciasto zawsze się udaje - myśli Mama - wystarczy poświęcić trochę czasu, przygotować świeże i dobrej jakości produkty i... drożdżowiec jest :)
Podstawowy przepis Mamy na ciasto drożdżowe wygląda następująco:
Składniki:
3,5 szkl. mąki
1 jajo
2 żółtka
1 szkl. cukru
szczypta soli
1/2 szkl. mleka
5 dag drożdży
rodzynki
skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
delikatnie podgrzać mleko, dodać do niego 2 łyżeczki cukru i drożdże - poczekać aż zaczną rosnąć;
do misy wsypać mąkę i sól;
połączyć z mąką zaczyn drożdżowy i masę jajeczną - dokładnie wyrobić ciasto;
roztopić masło, lekko ostudzić i stopniowo dolewać do wyrabianego ciasta;
dodać bakalie;
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, należy przełożyć je do foremek i ponownie odczekać, by wyrosło. Wierzch ciasta warto pokryć maślaną kruszonką.
Potem wystarczy 45 minut w temp. 180 stopni C i drożdżowe gotowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz