poniedziałek, 27 lipca 2015

To już lato





Lipiec niemal za nami, lato w pełni.
W ogrodach, w warzywnikach, ale też na straganach wysyp warzyw i owoców...
... a do tego podróże, poznawanie nowych smaków, przypominanie tych, na które nie zawsze mamy czas.

Mama również próbuje nowych połączeń produktów,  nowych zapachów - w tym roku związanych z Grecją.

Na początek grecka sałatka.




Składniki:
ogórek, pomidor, oliwki, czerwona cebula, feta, oliwa z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, zestaw greckich ziół do sałat.
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w grubą kostkę (nie trzeba ich obierać ze skórki) a pomidory na "ósemki"; cebulę siekamy w drobniejszą kostkę.
Składniki układamy na półmisku - nie mieszamy - dodajemy oliwki i ser, posypujemy ziołami.

W prawdziwej greckiej sałatce nie ma sałaty ani kapusty:-)


Tak przygotowaną potrawę serwujemy na stół.
Dopiero teraz każdy z biesiadników powinien doprawić na swoim talerzu sałatkę - oliwą, octem, solą, pieprzem - według własnych smaków i upodobań.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatkę grecką. Jem ją miskami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotka :) W wakacje jadam grecką sałatkę kilka razy w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Swojskie pomidorki i ogóreczki, odrobina greckiej oliwy i ... czegóż chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń