środa, 5 sierpnia 2015

Dla ochłody


Za nami połowa podobno najcieplejszego tygodnia tego lata. Upał daje się we znaki wszystkim.
Dla ochłody Mama przygotowała... kawę. Inspiracją stała się kawa frappe, którą Grecy pijają o każdej porze.



Składniki:
150 ml wody (zimna choć przegotowana);
150 ml mleka;
2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy;
1-2 łyżeczki cukru;
kostki lodu;



Przygotowanie:
do wysokiej szklanki wsypać połowę kawy, dodać 2 łyżeczki wody i cukier - wszystko mocno ubić;
w drugim naczyniu rozpuścić pozostałą kawę, po czym delikatnie wlać ją wraz z mlekiem  do wysokiej szklanki z ubitą kawową pianką (jeśli nie lubimy mleka w kawie, trzeba dolać nieco więcej wody);
dołożyć kostki lodu...

... i gotowe :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz